vissza | nyomtatás

Kastély kertekről légifotókkal

Kevesen tudják, hogy sok kastélykertet a tulajdonos főúri család  mocsaras-lápos területre épített-pont azért  mert az kisebb értékű föld volt és nem a mezőgazdasági művelés elől vette el a területet.

Dr. Örsi Károly mestertől idézünk: „A csákvári kastélykert nagy értékű történeti kert. A Vértes déli lábánál épült, ahol annak mészkőtörmeléke igen vastag, víztartó-képessége csekély. Ezen száraz, meleg, vízszegény helyen, a korabeli írások, rajzok szerint fátlan területen telepítették e nagyszerű magyar kertet. Egy fúrt kútból vízemelő szerkezettel szállították oda a vizet, majd patakot, tavat építettek a vízgazdálkodás javítására, ami esztétikai örömöt, szépséget, jobb közérzetet is jelentett.”

A csákvári kórház kastély kertje 18. századvégi kastélyépítészet egyik legnagyszerűbb alkotása a magyar korai kertépítészet vitathatatlanul különleges értéke, műemlék. A csákvári angolkert l797-től épült folyamatosan. Az első tervlapok következetesen angolkertként említik. Több évszakban is repültünk felette –így a legutóbbi  légifelvételek októberben ( 2012) Készültek. Szerencsénk volt a fényekkel –az időjárással és így teljes pompájában látható a kastély parkja.  

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com